Рецензія на фільм Полярний 2019

248

Геній поганого не порадить. Ну або принаймні до останнього підтримувати одного, навіть якщо той знявся у відвертій нісенітниці. Нещодавно стриминговый гігант Netflix випустив фільм за коміксом “Polar: Came from the Cold”, в якому головну роль зіграв Мадс Міккельсен. Його з недавнього часу хороший друг, а за сумісництвом геніальний геймдизайнер, Хідео Кодзіма почав активно рекламувати цю картину в соцмережах. В принципі, там і по трейлеру була видна дичину і треш, але я все-таки вирішив з ним ознайомитися, щоб вам не довелося цього робити. Геній адже поганого не порадить.
В основі фільму графічна новела “Polar: Came from the Cold”, яке дослівно можна перекласти як “Полярний: Прийшов з холоду”. Фільм досить точно передає сюжет оригіналу і це не можна назвати його гідністю. Дункан Визла на прізвисько Чорний Кайзер (вже відчуваєте рівень марення?) ось вже багато років працює в корпорації найманих вбивць “Дамокл” (меч тут теж буде) і по праву вважається кращим у своїй справі. У організації “Дамокл” є правило, згідно з яким всі співробітники примусово відправляються на пенсію по досягненні 50 років. Це вам не Росія, де будуть відтягувати до останнього – тут все строго і принципово. В якості бонусу кожен ювіляр отримує одноразову виплату відповідну його ефективності. Проблема лише в тому, що в цьому році дуже багато співробітників вирушило відпочивати від праведних трудів і це позначилося на фінансових показниках компанії. Щоб покрити витрати голова організації Містер Блат вирішує відправити персональний квартет безмозких кілерів, щоб усунути “старичків”, тим самим уникнувши витрати коштів на виплату пенсії. Дункан досить швидко розкриває нехитру схему свого роботодавця і вирішує діяти на випередження, щоб дожити пару тижнів до своєї пенсії і отримати належні йому 8 мільйонів доларів.

Звичайно, фільм про старого кілера не обійшовся б без жінки, яка б допомогла йому заново пізнати життя і створити щось краще, ніж у нього вже було. Такою жінкою стає Камілла – скромна і незграбна дівчина по той бік озера, на яку Дункан поступово починає задивлятися, коли переїжджає в маленьке містечко десь в Монтані. У кінцевому рахунку вони знайомляться досить близько, щоб та розповіла про терзають її травмах. У той час як їхні відносини повільно розвиваються, квартет вбивць містера Блату катається по світу в пошуках Дункана і винищує випадкових персонажів, які опинилися на території рахувалася за старим власності. Пройде півфільму, перш ніж вони нападуть на слід старого, який ще здатний влучно стріляти і швидко вбивати.
Проблема сценарію в тому, що всі повороти сюжету видно за кілометр і сюрпризів тут не передбачається зовсім. Буквально кожна сцена розгортається за сценарієм, який ви десь читали або бачили. Сценаристи просто не намагаються здивувати або підловити глядача – і це засмучує. Карикатурні лиходії, плоскі персонажі-функції та логічні дірки в оповіданні. Всього цього насипали з гіркою і дуже цим пишаються.

Автори із завзяттям барана презентують купа персонажів – з кислотними сполохами екрану, видоизменяющимся шрифтом і помітними кличками. Все для того, щоб через 5-30 хвилин псевдоизобретательно і максимально криваво від них позбутися. Чи варто було витрачати час на знайомство з ними? Абсолютно точно немає. Окремої згадки заслуговує операторська робота. Зазвичай або вона настільки прекрасна, що розсовує межі сприйняття, або настільки дратує, що тобі важко сприймати те, що відбувається. Є ще варіант телевізійних зйомок, де вона просто є, але це не той випадок. Руки тутешнього оператора давно забули що таке статичний стан, а про стабілізатори в його глухих краях і не чули. Камера трясеться і гойдається постійно навіть під час ліричних сцен, і при всій убогості відбувається на події складно зосередитися! Як ніби оператора выцепили зі зйомок порнографії – тут навіть ракурси підбираються схожим чином – і це не комплімент.
Рецензия на фильм
Мадс Міккельсен, що зіграв найманця Дункана Визло, по суті – єдина причина приділити цьому увагу фільму. Мадс створив образ вбивці зі стажем і без прихильностей, який відкриває для себе новий світ співчуття і симпатії. В деякій мірі вийшла блякла копія Джона Уіка – він навіть завів собаку, щоб аналогію посилити. До того ж не можна не помітити що частково образ запозичений у Снейка – героя ігрової серії Metal Gear Solid. Сумний погляд, одне око і професія вбивці з руками по лікоть у крові. До речі, сцена втрати ока практично збігається з аналогічною сценою з Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Ось вже дійсно приятельський реверанс Хідео Кодзиме! Мадс Міккельсен, звичайно, чудовий актор, але в цьому фільмі йому відверто нудно, тому він не надто старається, щоб справити враження.
Рецензия на фильм
Інші персонажі просто ніякі – шаблонні картонні конструкції, які розсипаються в прах першого ж подиху вітру. Погляду не за кого зачепитися незважаючи на екстравагантну зовнішність, яка створена лише для того, щоб хоч якось надати їм індивідуальності. При всіх своїх недоліках у фільмі є кілька цікавих сцен, які виглядають цілком пристойно. Іноді фільм видає непоганий екшен – не “Джон Двк”, звичайно, але терпимо. Потішила еротична сцена, де дають помилуватися голою дупою Міккельсена, а фінальна битва з головним лиходієм навіть викликала сміх – перший раз на моїй пам’яті найманці лиходія тихо мирно звалюють з поля бою, аби їх не чіпали – це як мінімум цікаво.
Рецензия на фильм
“Полярний” це гротескний, дурний і подекуди відверто огидний фільм, від якого вкрай складно отримати задоволення. Ідіотський сюжет, напускною пафос і безглузде ультранасилие йдуть рука об руку і кожні п’ять хвилин тягнуть глядача на дно нещадного трешу. Наявні сюжетні арки не викликають співчуття від слова взагалі і тільки сумний герой Мадса Міккельсена з брудним волоссям ще якось утримує увагу. Фінал історії просто ніякий і миттєво випаровується з пам’яті з появою титрів. Дивитися таке зовсім не треба – досить, що я його подивився.
Що ще почитати:
Щотижнева рубрика огляду кіноновинок
До списку всіх рецензій